Виж колко лесно можеш да се грижиш за своите врати

врата

 

Повечето компоненти на вратите се нуждаят от поддръжка в даден момент, поради общо износване и редовна употреба. Има няколко хитринки, които ако прилагате ще Ви помогнат да удължите живота им. Ако не полагате никакви грижи, рано или късно с времето, вратите ще станат неефективни.

Смазване, настройка и подравняване

Сред най-често срещаните видове ремонти за тези компоненти са смазване, настройка и подравняване. Смазването трябва да се прави поне веднъж на 12 или 6 месеца, в зависимост от типа врата и степента на използване. Пантите и затварящите устройства трябва да получат проникващо масло под формата на капки в горната си част, така че да попаднат на точното място, там където е носещата повърхност. Заключващите механизми също периодично е необходимо да се смазват. Като най-подходящият момент е точно преди да започне студеното време.

Докато смазвате пантите погледнете и винтовете на шарнирите. С течение на времето и при постоянна употреба се случва винтовете да се развъртят.

Възможностите, в този случай, са три:

  • да запълните дупката с подходящ втвърдяващ пълнител;
  • да замените винта;
  • да сложите винтова вложка в отвора.

Уплътненията на касата или вратата обикновено с употребата им губят своята ефективност, поради износване или повреда. В този случай трябва или да затегнете уплътненията – ако са просто разхлабени или да ги смените – в случай, че са повредени или износени. Производителите на врати са направили гигантски крачки в тези продукти в отговор на нарастващото търсене на енергийна ефективност, на пазара излизат все нови и нови модели и всеки следващ е по-усъвършенстван от предходния. На Вас остава единствено да се грижите и да поддържате правилно своите врати.

И на края, преди да монтирате нова врата, винаги трябва да е добре почистено – да няма остатъци от строителни материали, да не е влажно. Пропускането на тези стъпки, за съжаление ще позволи на влагата да проникне в пространството между рамката. Подценяването на влагата ще причини ръжда, гниене и преждевременно износване на вратата.

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *