Грижа за MDF при входни врати

 

За да удължите експлоатационния живот и да запазите красивия външен вид на вратата, се нуждаете от редовна грижа за всички нейни елементи.

Лесни начини за грижа на MDF покритието на вратите
                Грижа за MDF покритието е проста: просто го избършете веднъж или два пъти седмично с влажна кърпа. За да се избегне повредата на материала, трябва да се избягват ацетони, разтворители и други абразивни химикали.
                Ако замърсяването е видимо, покритието може да се третира с мек почистващ препарат: сапунена вода, разреден с вода миещ препарат /веро/. След почистване избършете повърхността, за да я подсушите.

                MDF покритие е пряк конкурент на ПДЧ по отношение на водоустойчивост. Дори влажното почистване и директното излагане на гореща пара няма да навредят на повърхността. В допълнение, по покритието не се образуват гъбички и плесен.
                За да подобрите външния вид на MDF вратите: изгладете драскотините и добавете блясък към повърхността, веднъж годишно трябва да се третира с восъчен лак.

Блиндирана врата - сигурност за дома Ви


 Ламинираното покритие от MDF е толкова непретенциозно в грижите, колкото е при обикновеното покритие. В същото време отношението към него трябва да бъде много по-внимателно: да се предпазва от механични повреди и температурни разлики.

Най-ефективното средство за почистване на ламинирано MDF покритие е спирт с вода в съотношение 1 към 10. Избършете добре вратата и напълно изсушете, в противен случай може да се появят светли участъци или отпечатъци.

Специално внимание при почистването изискват ъгълчетата и рамката /ако има такава/ в  долната част на вратата. Това е зоната с най-голямо замърсяване. Ако ламинираната врата няма PVC ръб, по време на мокро почистване не е желателно обилно обливане с вода, за да не се запълнят ръбовете с много вода. В противен случай ръбът на вратата може да се излющи.

Грижа за пантите и бравите на вратите

Механичните части по вратата е желателно също да се поддържат и средно 1 път на месец да бъдат смазвани с подходяща смазка.

Как да прикрием драскотините по вратата

Входната врата е обект на редовно ползване и за това, както външната, така и вътрешната страна на вратата могат бързо да се надраскат: от ноктите на домашни любимци, детски шеги и др.

Има много начини за маскиране на драскотини и вдлъбнатини:
    „Маскиране” с восъчен молив. Този метод ще помогне за изглаждане на браздите до 2 мм. Процедурата е, както следва: първо трябва да загреете восъчния молив в ръцете си, след това леко да се „впише”на местата, които са одраскани, след това отстранете излишното и го покрийте с подходящ лак;

    В магазини за мебелен обков може да намерите пастели подходящи в съответния цвят, тъй като има богат избор от цветове и може да се избере най-подходящия спрямо цвета на вратата.
Редовната грижа за покритието на вратата и нейните механизми, може не само да запази оригиналния красив външен вид на продукта, но и значително да увеличите неговия експлоатационен живот.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *