Кратка история за чукчето за блиндирана врата

Блиндирани врати

 

Чукчетата са много практични и удобни. Те са навлезли в ежедневието, до такава степен, че дори не ги забелязваме. За разлика от преди години, днес в магазините се предоставят редица разнообразни решения за блиндирани врати. Красивата им визия и интересен дизайн Ви предоставят възможността да придадете елегантен вид на вратата. Могат да задоволят, дори и най-претенциозните Ви очаквания.

Чукчетата за входни врати в миналото

Външните врати имат далечна история, като се е вярвало, че те са приемани за портал към задгробен живот. Вратите от IV век в черквата „Рождество Христово” във Витлеем са били покрити с бронзови плочки.

В продължение на много столетия, чукчето при входните врати е влизало в ежедневна употреба. Назад във времето са се появили глави на лъвове и кучета като мотиви. Женската ръка като символ на чукчето се приемала като защита от злите сили в къщата – прието е, че този дизайн тръгва и се е разпространил от Мароко до Франция още през 19-ти век.

Най-известните врати оцелели на изпитанията на времето са от бронз. Намират се във Флоренция. Върху тях има различни фигурки на птици и листа. Върху източната врата на Гиберти има доста илюстрирани фигури. Споменатите врати от Микеланджело, са се смятали за вратите на рая.

Чукчетата на блиндираните врати днес

Днес тези аксесоари за блиндирани врати, в подобни форми, не са толкова приети, защото в повечето сгради е достатъчно само да има звънец, a чукчето е като допълнение. Можете да откриете голямо разнообразие от декорации, с фрезовани шарки по вратите, както и друг тип изработки. Какъвто и да е стилът на къщата, в която живеете, сдобиването на чукче при входната врата ще подобри външния ѝ вид. Затова, не трябва да се подценява в никакъв случай и самата врата. Това е входа към дома Ви, първото впечатление на гостите Ви, което ще се запечата в ума им.

4.3/5 - (3 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *