Избор на праг за входни врати

Торби пред прагове на входни врати

 

Поставянето на праг при входните врати е финалната стъпка от монтажа им. Затова и трябва добре да прецените, от какво имате нужда и каква функция ще играе той, защото често последната стъпка е от огромно значение за целия продукт.

Напоследък при интериорните врати липсва монтирането на праг, защото крилата се подрязват според нивото на пода, това ги прави надеждни и непропускащи течения. Възможно е да се монтира преходна лайсна, която по-скоро да служи за приятно за окото преливане от един тип под в друг (паркет към теракот, например). Задължително е обаче праг да има в дома – при входа, банята и терасата.

Какви са функциите на прага?

Функциите на прага могат да бъдат няколко, като най-важни са шумо и топлоизолацията. Прагът с лекота блокира нахлуването на студ в дома, течения и неприятни миризми. Той служи като бариера срещу мръсотия и влага от улиците или междуетажната площадка. Също така допринася за завършения вид на вратата и се смята за елемент с преходно значение между подовите настилки.

Какви могат да бъдат праговете?

Праг от мрамор

Според материала праговете могат да бъдат изработени от метал, дърво, теракот, пластмаса, гранитогрес. Никак не е трудно да създадете и монтирате сами прага на външната си врата, но е нужно да се информирате за няколко основни правила и параметри, за да може той да изпълнява най важната си задача – да свързва вратата с пода, създавайки хармоничен преход между подовите настилки.

Под внимание трябва да вземем няколко елемента при избора на праг. Размерите и основния материал, от който ще се направи, разстоянието от крилото до самия праг и формата, която касата на вратата позволява. Най-често срещаната грешка при праговете е голямата височина, която в последствие е повече като препятствие, отколкото удобство.

Праг от гранитогрес

Най-разпространените и надеждни варианти за прагове са изработени от тухли, метал, мрамор, масивно дърво или бетон. Досега масово се е използвал дървен материал, заради здравината и завършека, който придава на цялостната визия на вратата. Дървото подхожда на врата, под и мебели, често и на ламперията. В днешно време за предпочитане са мрамор и бетон, съответно за красив акцент и бюджетно, но изключително здраво решение.

Праг от ламинат

 

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *