Как да определите посоката на отваряне на вратата?

Метална отворена врата

 

Много често посоката на отваряне на вратите е подценявана от доста хора. За жалост разбират за грешката си, едва след като се монтира вратата и установят, че посоката ѝ на движение ще пречи на мебелировката или дори, че би могло да бъде до известен смисъл опасно. Тук ще разясним детайлно въпроса, като Ви покажем как да се определи посоката на отваряне на вратите, както и ще Ви дадем полезни съвети, които да имате предвид при следващата подмяна на врати.

При определянето на посоката на отваряне на една врата трябва да се вземе под внимание, дали вратата е входна или интериорна. При двата типа врати вниманието се фокусира на различен компонент.

Как да определите посоката при интериорните врати

При интериорните врати, например, това което определя, коя врата е дясна и коя е лява, е местоположението на пантите. Представете си, че заставате от страната на пантите (така, че да ги виждате), ако пантите са Ви отляво, а дръжката отдясно, бъдете сигурни, че вратата е „ЛЯВА/L, а ако пантите са Ви отдясно, a дръжката отляво – съответно тя е „ДЯСНА/R”.

Как да определите посоката при блиндираните врати

Посоки отваряне на входни врати

При входните врати обаче закономерността вече е друга. Тук определянето на посоката е от това с коя ръка „посягате” при отварянето ѝ. Ако протегнете лявата си ръка, значи вратата е „лява”, ако обаче посегнете с дясната значи е „дясна”.

При блиндираните врати обаче има още един аспект, определящ посоката, а именно, дали дърпате или бутате вратата. Тук обаче много важно е местоположението Ви спрямо жилището Ви. Винаги при определянето на посоката на входната блиндираната врата трябва да си представяте визуално, че се намирате извън дома Ви и понечвате да влезете в него. Ако при отварянето на вратата посегнете с дясна и дръпнете вратата към себе си, то посоката е „дясна навън”, ако обаче бутнете вратата, то посоката е „дясна навътре” – по този начин вратата се отваря вътре в жилището Ви.

Все пак, когато се стигне до поръчката на врати, отново се допитайте, до консултанта, който Ви разяснява характеристиките на вратите, защото спецификите на продуктите са разнообразни и трябва да сте информирани, за да предотвратите грешка в решението си.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *