Каква роля играе прагът на входната вратата?

Прагът на входната врата представлява метална или дървена лайсна, която се намира непосредствено пред вратата или под нея. Едно такова приспособление не само, че придава завършен вид на входната врата, но се явява едно практично решение. Благодарение на него запазваме жилището си топло и чисто през студените зимни месеци и прохладно през летните.

Ако вече старият праг е загубил първоначалния си облик и не ни върши работата, която бихме желали и за която е предназначен, спокойно може да го сменим с нещо по-различно и ново.

 В тази статия ще наблегнем на някои случаи, при които е добре да имаме поставен праг:

Най-главната цел, поради която поставяме праг на входната врата, е, за да спира студения въздух през зимата и горещия през лятото, да нахлуят в дома ни. Така жилището ни остава защитено от течения и навлизането на вода след дъжд.

Въпреки че играе ролята на преградна стена между външната и вътрешната среда, прагът се явява и стопер за въздуха вкъщи. Топлият въздух си остава вкъщи, а сметките  ни  за ток не се  увеличават, което ни спестява сериозни разходи, особено през студените месеци.

Освен всичко останало, което изброихме до сега, добре подбраният праг ще ни предпази от  „неканени гости”, а именно – всякакви малки животинки, които иначе  биха влезли в дома ни и биха ни обезпокоили. Съществуват алтернативни решения, които също могат да предотвратят нахлуването на въздух под входната врата. Например, може да се сложи по-дебело уплътнение или ”четка”.

Праговете на входните врати са издръжливи на тежест, но с времето губят своя първоначален вид и степен на уплътняване. Тогава е и най-подходящото време за  тяхната подмяна с нови.  В магазините, където се предлагат врати или мебелен обков, могат да се намерят различни видове, като дизайн, цвят и материал на изработка. Може да се обърнем и към дърводелец, за изработка по индивидуален дизайн.

Каква роля играе прагът на входната вратата?
Оценете тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *