Стоманата или фибростъклото са по-добри за входна врата?

Блиндирани врати

Избирайки Вашата входна врата, важно е да намерите нещо, което не само допълва стила на Вашия дом, но и може да издържи на атмосферните влияния и да осигури сигурност. Вратите от натурално дърво по презумпция се смятат, че са от най-висококачествения материал, красиви, енергоефективни и издръжливи, но в същото време са и по-скъп вариант и изискват редовна поддръжка. Вместо това много собственици на жилища избират предни врати от стомана или фибростъкло. Докато врати от стомана и фибростъкло отдавна се разглеждат като нискобюджетен вариант за входни врати, тяхното качество се подобрява, тъй като технологията за производство на врати също се е подобрило. Сега има не само няколко опции за врати от фибростъкло и стомана от висок клас, но и те предлагат завиден избор от дизайни, които могат да се напаснат във всеки домашен стил.

Кое е по-добро за входна врата: стомана или фибростъкло?    

Стоманата и фибростъклото са популярни възможности за входни врати, поради достъпността им и издръжливостта им. И двете са с ниска поддръжка и издържат на износване и могат да имат различни нива на енергийна ефективност в зависимост от техните пълнежи.

Факт е, че стоманените врати са по-бюджетни от всички врати, а тези от фибростъкло имат славата за най-добрата алтернатива на масивната дървесина. Това е така, защото фибростъклото се предлага в богат набор от цветове и дизайни. Те реалистично могат да подражават на повечето основни видове дърво. Вратите от фибростъкло също са малко по-добре оборудвани, за да издържат на екстремни температури и няма да ръждясват, ако са надраскани или вдлъбнати, както често стоманените врати.

Входна врата със защитен механизъм

Плюсове и минуси на стоманени входни врати

Вратите от метал са значително по-бюджетни, но по-евтината им цена, не е задължително, да подбива качеството им. Въпреки, че са издръжливи и сигурни, те също до някъде са малко по-ограничени в стилове и цветове. В последните години, това твърдение става все по-малко вярно, поради предлагането, което българският пазар вече предоставя.

Плюсове от стоманени врати

Едно от най-големите предимства на стоманените врати е тяхната издръжливост – те не могат да набъбнат от влага, да се изкривят при удар. Ефективността на стоманената врата е отразена и в енергиен аспект, но зависи от основната конструкция. Много стоманени врати са напълно енергийно ефективни. Може да предложи безопасност и сигурност срещу натрапници във Вашия дом.

Минуси на стоманените врати

Не са известни с красотата си. Ограничени стилове и цветове и не могат да бъдат боядисани. Могат да ръждясват, ако се надраскат. Трудно се обновяват. При горещ и слънчев ден и крилото е възможно да набъбне при силна горещина, то не изолира добре от студ, а и дори е склонно да образува конденз от вътрешната страна на вратата.

входна врата с ключ

Плюсове и минуси на вратите от фибростъкло

Понеже качеството на вратите от фибростъкло се е подобрило, те са се превърнали в разумен конкурент на вратите от естествено дърво. Знаем, че фибростъклото не е натурално красиво като врата от естествено дърво, и толкова стилно, колкото така популярните дървени врати. Фибростъклото често е избиран материал при входните врати, тъй като е по-достъпен от дървения материал, по-стилен е от металът, с лесна поддръжка и често е проектиран да бъде ефективен в енергийно отношение.

Плюсове от врати от фибростъкло

Отбелязваме, че тези врати са устойчиви на кривини, цепене, свиване или пукнатини от времето и топлината. Лесни са за поддръжка, те не се надраскват или компрометират лесно и могат да се почистват с мека кърпа.

    • Красиви

Продуктите от фибростъкло могат да наподобяват различни дървесни шарки, включително – дъб, череша, махагон и ела.

    • Устойчиви на ръжда

Вратите от фибростъкло няма да развият ръжда върху вдлъбнатини или драскотини, както стоманените врати.

Минуси от фибростъкло

Всяка преработка или ремонт трябва да се извърши от професионалист. Материалът не е толкова здрав, колкото стоманата при външно въздействие.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *