Входни врати от фибростъкло – Нова мода. За или против

Отворена входна врата с ключ

 

В днешно време, всеки се опитва да вземе най-доброто на най-ниската цена. Но винаги, когато си купим нещо евтино, нещичко от вътре ни гложди с въпросите: „Дали ще е качествено за тази цена?”; „Направих ли правилния избор?”; „Ако си бях взел по-скъпото, нямаше ли да е по-добре?”. Затова днес ще ви представя нещо не особено познато и все още навлизащо на нашия пазар – входни врати от фибростъкло. Всеки българин, когато чуе за нещо ново е длъжен да го отхвърли моментално. Но уверявам Ви, тези врати си имат своите предимства.

Качествено изработените врати от фибростъкло толкова добре имитират външният вид и усещането при допир на истинското дърво, че можете да влизате и излизате през такава врата много пъти преди да осъзнаете, че май не е направена от дърво. Е естествено може да развалят изненадата, като ви кажат предварително. Ако са наистина качествени, няма да изглеждат като направени от пластмаса. Тъй като са произведени от полимери, подсилени със стъклени влакна, вратите няма да се огънат, свият, надуят, да изгният или да бъдат изядени от насекоми. А също така са устойчиви и на огън. Не случайно от същият материал се правят корпуси на самолети и дъски за сърф. Най-добрите модели имат изключително разнообразие на текстури, енергоспестяваща изолация и богат избор на стъкла. Цената често е по-ниска от тази, която бихте платили за подобна дървена врата.

Питате се „Колко ли е издръжлива?” Обикновено производителите на запад дават доживотна гаранция на конструкцията на вратата и дори някой фирми обещават заменяне на вратата, ако случайно се повреди. Гаранцията на стъклата и покритието е от 10 до 20 години и съответно от една до три.

червена входна врата

Защо да изберете врата от фибростъкло?

 • Стабилни са

  Фибростъклото не се влияе от атмосферните условия и не се свива и разширява, следователно няма да ви духа през студените месеци

 • Енергийно ефективни са

  благодарение на изолационната пяна вратата от фибро стъкло е четири пъти по-енергийно ефективна от дървената врата. Трябва обаче да имате в предвид, че ако желаете стъкло, енергийната ефективност намалява.

 • Лесни са за поддръжка

  Единственото, което трябва да правите редовно е да ги почиствате от прахта с влажна кърпа. Можете периодично да лакирате вратите с лак с UVзащита (ако имитират дърво) или да ги боядисвате периодично, ако са изложени на пряка слънчева светлина, тоест нямате навес, ще избелеят с времето.

Защо да не изберете врата от фибростъкло?

 • Може да не пасне.

  Трябва предварително да се уверите, че размерът на вратата ще пасне на вашият отвор, тъй като повечето врати от фибростъкло не могат да бъдат подрязвани. А тези, които могат все пак да се подрежат и от четирите страни не могат да се коригират с повече от 3-4 сантиметра.

 • Може да се пропукат.

  При силен удар с нещо тежко или по невнимание при доставката се изпусне или удари, панелът от фибростъкло може да се напука. Също така ако не е добре запечатана с лак и има дървена рамка и е изложена на влага е възможно дървото отвътре да се надуе и отново да наруши цялостта на панела от фибростъкло.

 • За жалост трябва да се съобразите с цветовете, размерите и текстурите, които предлага производителя. Но не мисля, че за България това е кой знае какъв проблем, тъй като тук няма голям избор попринцип.

сива входна врата

Да поговорим и за конкуренцията:

 • Врата от масив.

  два ли някой може да устои на естествената красота и топлина, която струи от дървената врата. Модерните техники на обработка на дървото и ламинирането му намаляват подуването на дървото, но въреки всичко остават податливи на гниене и вредни атмосферни влияния, ако не се лакират редовно.

 • Метални врати

  Металните врати са най-евтини и съответно, най-продавани. Но ако искате да постигнете автентичен дървен вид, не могат да постигнат реализма на вратите от фибростъкло. При удар лесно хлътват. Могат да бъдат студени или топли на допир в зависимост от времето. Също така лесно ръждясват, ако се поставят в райони, в които въздухът е солен и/или влажен. Вратите от фибростъкло са много по-устойчиви в това отношение.

Може би най-големият проблем на вратите от фибростъкло, заради който не могат да се наложат в нашата държава е това, че не са особено издръжливи на удар. За нашите гамени би било доста лесно да влязат през такава врата, ако е по-евтина и некачествена. За жалост тук се търси здравината на удар и масивността, тежестта на крилото, тъй като е прието, че колкото по-тежка е една врата, толкова повече ще удържи крадците. Донякъде е така. Относно подобряването на сигурността на входната врата вече може би сте прочели в предната статия и знаете модерните опции. Комбинацията между качествена врата от фибростъкло и модерна заключваща система би направила домът Ви защитен от набези на обикновени крадци. Затова защо да не се огледаме вече във външният вид. Много се надявам в скоро време на българският пазар да се появят повече видове врати от фибростъкло, тъй като разнообразието от цветове, текстури и дизайни би задоволило прищевките на всеки клиент.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *