Видове изолация и защо е важно с каква ще бъде входната врата

Модерна входна врата за всеки дом

 

При избора на входна врата, е необходимо да се насочим към няколко детайла с голямо значение:

  • От какво да е изработена вратата? • С какво заключване да е?
  • Какъв да бъде изолационният материал, използван при изработката на крилото?
  • Каква ще бъде посоката на отваряне?
  • Какви да са размерите, модела и цвета?

Тук ще разгледаме възможностите за изолация, които входните врати дават.

Видове изолации прилагани при входните врати

Изолационните материали се разделят на две големи групи. Те биват с клетъчни структура, където влизат – полиуретан и полистирен и с влакнеста структура (изградени от фибри), към която спада минерална вата. Свойствата по отношение на топлоизолацията на материалите, се определят от техния коефициент на топлопроводимост. Ниската му стойност, говори за добри топлоизолационните качества. Според този признак, материалите се определят като изолатори от по-висок или по-нисък клас. В съвременното производство на блиндирани врати се влагат няколко стандартни опции за изолации.

Полиуретан

Полиуретанът е полимер с неорганичен синтетичен произход. Той попада в групата на клетъчните изолационни материали. При входните врати и се смята за един от най-добрите сред тях. При една и съща дебелина на изолацията, полиуретанът има най-добри топлоизолационни свойства. По отношение на пропускливостта на вода, полиуретанът абсорбира по-малко от 5% от водата, което ще рече, че е неуязвим на влиянието на влагата. Освен това полиуретанът притежава висока устойчивост на натиск и спада към трудно горимите материали.

Полостирен

Полистиренът е известен още под името полистирол. Изпъква като лек материал, тъй като съдържа 98% въздух. По тази причина полистиренът се нарежда сред добрите изолатори. Сред другите плюсове на този пълнеж са стабилността му срещу влага.

Контрукция на блиндираната врата

Минерална врата

Минерална вата е изолатор с отлични характеристики и широко приложение. Попада към селекцията влакнестите изолации. Производството му е свързано с машинно нагряване на доломит и диабаз ( вулканични скали ) до 16 000 С°, от която се изтегля нишка. Това я прави екологично чиста, незадържаща прах и възпрепятстваща развитието на микроорганизми и бактерии. Създаденият материал е с изключителна топло и звукоизолираща способност, напълно отговарящ на изискванията за входни врати. Наред с това, минералната вата е паропропусклива, което е нейно основно предимство. Неорганичният ѝ произход я прави устойчива на гниене и горене. Към нейните отличителни плюсове, можем да прибавим и надеждност, изхождайки от проучванията, че с течение на годините качествените ѝ показатели не се променят.

Пчелна пита

Пчелната пита е един от най-разпространените изолационни материали. Прилага се, както при външните, така и при вратите за вътрешно ползване. Изработена е от дървесни стърготини, преминали пресоване и добили познатата форма на пчелна пита, откъдето идва и наименованието ѝ. Основното предимство, на тази изолация е ниското ѝ тегло, което олекотява и цялата конструкция на крилото, затова предимно ще я видите да се използва при металните входни врати.

Изолацията е от огромно значение при избора на външна врата. Способността ѝ да редуцира значително разходите за отопление през зимните месеци, запазвайки топло жилището, предпазвайки го и от неприятния външен шум я прави незаменима част от качествената входна врата. Функцията на входната врата не се изчерпва до тук, тя трябва да се съчетава и с интериора на дома, предоставяйки защита и уют. Именно затова, не бива да се правят грешки, с неправилен избор, говорейки за нейните качества, както и компромис с комфорта, който всеки от нас заслужава.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *