Видове изолация и защо е важно с каква изолация ще бъде входната врата

При избора на входна врата, е необходимо да обърнем внимание на няколко детайла с голямо значение: от какво да е изработена вратата, с какво заключване да е, какъв да бъде изолационния материал, използван при изработката на крилото, каква ще бъде посоката на отваряне, какви да са размерите, модела и цвета.

Изолацията е един от най-важните конструкционни елементи. Повечето хора се спират на блиндирани врати именно заради този фактор. Нейните качества определят нивото на шумо и топлоизолация, с което ни осигурява желания комфорт и ни помага да намалим сметките за отопление.

Изолационните материали се разделят на две големи групи според тяхната структура. Те биват клетъчни, полиуретан и полистирен и влакнести (изградени от фибри), минерална вата. Топлоизолационните свойства на материалите се определят от техния коефициент на топлопроводимост. Колкото по-малък е този коефициент, толкова по-добри са топлоизолационните качества. Според този признак, материалите се делят на добри и лоши изолатори. В съвременното производство на входни врати се използват няколко основни вида изолации.

Полиуретан

Полиуретанът е полимер с неорганичен синтетичен произход. Той попада в групата на клетъчните изолационни материали при входните врати и се смята за един от най-добрите сред тях. При една и съща дебелина на изолацията, полиуретанът има най-добри топлоизолационни свойства. По отношение на пропускливостта на вода, полиуретанът абсорбира по-малко от 5% от влагата, което го прави неуязвим на влиянието на водата. Освен това полиуретанът притежава висока устойчивост на натиск и спада към трудногоримите материали. – при горене не капе и се самозагася.

Полостирен

Полистиренът е известен още под името полистирол. Той е изключително лек материал, тъй като съдържа 98% въздух. По тази причина полистиренът притежава добри топлоизолационни качества. Сред другите предимства на този материал са устойчивостта на натиск и влага.

Контрукция на блиндираната врата

Минерална врата

Минерална вата е материал с много добри изолационни качества и широко приложение. Спада към групата на влакнестите изолации. Произвежда се чрез технологично нагряване на вулканични скали (доломит и диабаз) до 16000С, от която се изтегля нишка. Това я прави екологично чиста, незадържаща прах и възпрепятстваща развитието на микроорганизми и бактерии. Така полученият материал е с много добър топло и звукоизолатор, именно подходящ за входни врати. Освен това минералната вата е паропропусклива, което е нейно основно предимство. Неорганичният ѝ произход я прави устойчива на гниене и горене. Към нейните предимства можем да добавим и надеждност по отношение на факта, че с течение на времето тя не променя своите качества.

Пчелна пита

Пчелната пита е един от най-разпространените изолационни материали за врати. Тя е от по-ниския клас изолации и съответно е на по-ниска цена. Използва се както при входните, така и при интериорните врати. Изработена е от пресовани дървесни частици във формата на пчелна пита, откъдето идва и наименованието ѝ. Основното предимство, на тази изолация е ниското ѝ тегло, което олекотява и цялата конструкция на крилото, затова най-често се използва при металните входни врати.

Изолацията е от основно значение при избора на входна врата. Тя има способността да намали значително сметките за отопление през студената част от годината, запазвайки топлината на жилището и да го предпази от неприятния външен шум. Входната врата може да бъде чудесен завършек на интериора на всеки дом, като при това може да предостави защита и уют. Именно затова, не трябва да се прави компромис, по отношение на нейните качества, както не бива да се прави компромис с комфорта, който всеки от нас заслужава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *